04 December 2009
Jangan Abaikan Makanan Laut
Iodin adalah zat makanan yang sangat penting kehidupan manusia terasuklah dalam meransangkan proses pembesaran, perkembangan saraf dan pembentukan sel-sel otak terutamanya kanak-kanak. Kekurangan zat iodin dalam badan akan menjejaskan kesihatan terutama sekali kecerdasan otak. Seseorang dewasa hanya memerlukan 150 mikrogram(ug) iodin setiap hari. Jumlah ini sangat sikit seumpama satu kepala pin peniti kecil. Makan makanan yang kaya dengan zat iodin atau menggunakan garam beriodin di dalam masakan boleh memenuhi keperluan zat iodin harian kamu. Apabila kamu kekurangan iodin di dalam badan kamu akan mengalami tanda-tanda seperti bengkak di pangkal leher. Keadaan ini di kenali seperti bengkak atau goiter(begok) yang disebabkan kelenjar tiroid. Cara mengelakkan kekurangan iodin ialah dengan memakan makanan laut seperti sotong, ketam,udang dan ikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment